Datum

2023

Project

Ziekenhuis Geel Blok E

Klant

AZ Sint-Dimpna

Plaats

×

Projecten.

Geel

Omschrijving

Ombouw en uitbreiding ziekenhuis

Ziekenhuis Geel startte maandag 1 augustus, onder begeleiding van DETOO architects, met de bouw van drie bijkomende verdiepingen, bovenop de bestaande zijvleugel. In de nieuwbouw zal er plaats zijn voor een nieuw chirurgisch daghospitaal, een nieuw klinisch labo en ook het volledig nieuw kinderziekenhuis.
De eerste fase met enkele voorbereidende werken startte in juni en is intussen achter de rug. Nu het bouwverlof voorbij is, startte de eigenlijke bouw van de nieuwe zijvleugel. Het optrekken van de ruwbouw zal ongeveer één jaar in beslag nemen. Daarna volgt fase 3 met de afwerking. Daarbij worden het nieuwe kinderziekenhuis, het daghospitaal en de operatiezalen ingericht. Ook deze fase duurt ongeveer 12 maanden. Tegen eind 2024 kan de nieuwe zijvleugel van Ziekenhuis Geel dan in gebruik worden genomen.

Drie verdiepingen
De drie nieuwe verdiepingen worden bovenop de bestaande zijvleugel gebouwd die momenteel het revalidatiecentrum huisvest. Dat revalidatiecentrum blijft bereikbaar tijdens de duur van de bouwwerken. Bezoekers moeten er wel rekening mee houden dat er mogelijk geluidshinder kan zijn. “De parkeerplaatsen aan de voorkant van het revalidatiecentrum zijn tijdelijk niet beschikbaar. Er zijn vervangparkeerplaatsen voorzien op 50 m van de ingang van het revalidatiecentrum”, klinkt het bij Ziekenhuis Geel.

In de nieuwbouw komt een nieuw chirurgisch dagziekenhuis, een nieuw klinisch labo en ook een volledig nieuw kinderziekenhuis. De Vlaamse overheid voorziet ongeveer 20 miljoen euro. Voor Ziekenhuis Geel is dit investeringsproject een belangrijke stap in zijn transformatie om tegen 2027 een toename van 50% van het aantal ruimtes voor ingrepen te kunnen realiseren. “Het aantal endoscopische ingrepenruimtes en operatiezalen zal stijgen van 12 naar 18 waarbij ook heel wat infrastructuur wordt vernieuwd”, klinkt het. “We willen Ziekenhuis Geel verder ontwikkelen als essentieel chirurgisch centrum voor de Kempen en onze ambitie waarmaken om één van de meest innoverende zorgorganisaties van het land te worden.”

Vooral het kinderziekenhuis Planeet Goudgeel is een blikvanger: het ziet er uit alsof je op een andere planeet terechtgekomen bent

Planeet Goudgeel
Het pronkstuk van de nieuwe zijvleugel wordt wellicht Planeet Goudgeel, het nieuwe kinderziekenhuis van Ziekenhuis Geel. “Het concept van de nieuwe kinderafdeling is volledig bedacht op maat van de allerkleinste patiënten en vertrekt vanuit een ontwerp dat met zorgverstrekkers en patiënten samen werd gerealiseerd. Daarbij wordt er ook gedacht aan innovatieve oplossingen zoals bijvoorbeeld flexibele kamers. Deze kamers kunnen in functie van het seizoen – bijvoorbeeld tijdens de wintermaanden wanneer het RSV-virus de ronde doet – omgebouwd worden van grote luxekamers naar twee kleinere kamers.

 

Datum

2023

Project

Ziekenhuis Geel Blok E

Klant

AZ Sint-Dimpna

Plaats

×

Actieve projecten.

Geel

Omschrijving

Ombouw en uitbreiding ziekenhuis