Datum

2019

Project

Bijzondere Jeugdzorg Steevliet

Klant

vzw Steevliet

Plaats

×

Projecten.

Melle

Omschrijving

Bouw van 2 begeleidingstehuizen met in totaal 44 individuele kamers en 2 crisis/logeerkamers

Een geborgen thuis

Met dit project worden de verouderde begeleidingstehuizen daterend uit de jaren ‘50 voor kwetsbare kinderen en jongeren vervangen door nieuwbouw, en wordt een bestaand recenter tehuis uitgebreid en geactualiseerd aan de hedendaagse noden. De tweelingtehuizen worden als afzonderlijke vrijstaande paviljoenen ingeplant op de bosrijke campus. Elk van de tehuizen biedt onderdak aan 2 verticale leefgroepen voor 11 bewoners, binnen een geknikt volume met centraal de gemeenschappelijke functies. Door de knik in het volume worden de leefruimtes licht naar elkaar toe gevouwen. Dit bevordert niet alleen het toezicht, maar creëert bovendien intimiteit, geborgenheid en zorgt voor een kleinschaliger beleving van de huizen.

In de organisatie wordt geappelleerd aan het klassieke beeld van een woning, met inkom, leefruimte en keuken op de gelijkvloerse verdieping, en de individuele kamers met eigen sanitaire voorzieningen en een gemeenschappelijke badkamer op de verdieping. Daarnaast beschikt elke leefgroep over een context/ gezinsruimte zodat ouders en kinderen weg van de drukte van de leefgroep elkaar kunnen ontmoeten i.f.v. van het ondersteund opvoedingsgebeuren met de contextbegeleider. Een aparte puberruimte zorgt voor nog meer differentiatie mogelijkheden.
Per paviljoen is er een extra studio voor minderjarigen om meer zelfstandigheid te oefenen. Deze kan tevens dienst doen als crisis opvangplek voor een kortdurend verblijf.

” Structuur, overzicht, veiligheid, geborgenheid en huiselijkheid vormen het interieur en architecturale concept”

©foto’s: www.vandenbusschebouw.be

Datum

2019

Project

Bijzondere Jeugdzorg Steevliet

Klant

vzw Steevliet

Plaats

×

Actieve projecten.

Melle

Omschrijving

Bouw van 2 begeleidingstehuizen met in totaal 44 individuele kamers en 2 crisis/logeerkamers