Datum

2021

Project

Basisschool HIMO Willebroek

Klant

GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap

Plaats

×

Projecten.

Willebroek

Omschrijving

Slopen van oude school, en bouwen van een nieuwe basisschool voor innovatief onderwijs.

Het project werd toegewezen na een Design & Build offertewedstrijd. Het betreft de sloping van enkele verouderde schoolgebouwen, en de nieuwbouw van een basisschool voor kleuters en leerlingen tot en met het 4de leerjaar met een sportzaal, polyvalente ruimte en een overdekte speelplaats die eveneens bruikbaar is vanuit de aanpalende bestaande schoolvleugel. De afsluiting met het aanpalende terrein van de jeugdbeweging wordt verwijderd tenbehoeve van de verruiming van de speelplaats en het delen van de buiteninfrastructuur tijdens de week (school) en in het weekend (jeugdbeweging). In het kader van een ‘brede school’ zijn de sportzaal en de polyvalente zaal eveneens erop voorzien om het gebruik door externen te faciliteren.

Omwille van het uitgebreide programma voor dit zeer beperkte terrein en de stedenbouwkundige draagkracht, werd de sportzaal met berging en kleedruimtes, alsook de technische ruimte (half)ondergronds voorzien. Zo kunnen de noodzakelijke 3 bouwlagen ingepast worden op schaal van de omliggende woonwijk. Dit resulteerde in een probleemloze aflevering van de omgevingsvergunning.

Conform de wens van de school werd de innovatieve onderwijsvisie zoals gepropageerd door Rosan Bosch geïntegreerd in het organisatorisch concept. Beide bovengrondse niveaus beschikken over een centrale polyvalente ruimte met kitchenette die de omliggende landschapsklassen makkelijk kunnen benutten. De landschapsklassen bieden verschillende speel-en instructiesferen aan en zijn reorganiseerbaar volgens de behoeftes van het moment, met flexibel meubilair en een verdraaibare kastenwand.

Een ‘bezielde’ school voor innovatief onderwijs

 

Centraal in het atrium dat beide bovengrondse niveaus verbindt ‘groeit’ een ‘beleefboom’ die schijnbaar het dak van de school draagt. Deze symboliseert het lerend groeien in verwondering en appelleert tevens aan de bomen van het achterliggende speelbos dat er zo mee gelinkt wordt. De boom vormt een plek waar als het ware de ziel en het collectieve geheugen van de schoolgemeenschap huist, waar knutselwerkjes geëtalleerd worden, boodschappen worden opgehangen, verhalen voorgelezen…. Op een voor de jonge kinderen herkenbare manier wordt de school ermee gestructureerd.

Datum

2021

Project

Basisschool HIMO Willebroek

Klant

GO! onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap

Plaats

×

Actieve projecten.

Willebroek

Omschrijving

Slopen van oude school, en bouwen van een nieuwe basisschool voor innovatief onderwijs.