Datum

2017

Project

AZ ZENO

Klant

AZ ZENO

Plaats

×

Projecten.

Knokke

Omschrijving

Nieuwbouw ziekenhuis met 324 bedden

Het nieuwe zorgcentrum A.Z. Zeno omvat een ziekenhuis, revalidatiecentrum, zorghotel, polikliniek, auditoria, publieke evenementenruimte en helihaven. Het nieuwe ziekenhuis koppelt functionaliteit aan duurzaamheid en houdt maximaal rekening met het landelijke karakter van de omgeving.

Het nieuwe ziekenhuisgebouw, geïnspireerd op het surrealistisch werk van René Magritte, zweeft als het ware boven het landschap en wordt tot in de ondergrondse ruimtes door licht en natuur gedomineerd. De link tussen binnen en buiten, tussen zorgfaciliteiten en publieke ruimtes is vrijwel naadloos en zorgt voor een uitnodigende, inspirerende omgeving. Het ontwerp is een treffend voorbeeld van “levende architectuur”: duurzaam ontwerpen en bouwen met oog voor integratie in het landschap, ecologische energie en gebruikte materialen.

De aanpak via een multidisciplinair ontwerpteam (TV BOECKX – AAPROG – B2AI) doorbrak de traditionele ziekenhuisarchitectuur en schepte een precedent qua open overleg in alle stadia: van ontwerp, planning, bouw tot ingebruikname en toekomstige evolutie. Het ontwerp maakte komaf met de traditionele visie op ziekenhuizen als functionele dozen met steriele ruimtes en wilde een nieuwe harmonie creëren tussen medische functies, persoonlijk welzijn en sociale interactie.

Er werd bewust gekozen voor energiebesparende technieken, zonder compromissen op het vlak van comfort. Een biomassaketel, warmtekrachtkoppeling en boorgatenergieopslag dragen bij tot een duurzame opwekking van energie. Ingenium stond in voor de studie van de technische uitrusting van het gebouw alsook voor de opstart van het nieuwe ziekenhuis. Hierbij werd speciale aandacht besteed aan de werking en de interactie tussen de technische en bouwkundige installaties na ingebruikname, inclusief de onderhoudscontracten van de verschillende technische installaties.

“CECI N’EST PAS UN HÔPITAL”

 

Datum

2017

Project

AZ ZENO

Klant

AZ ZENO

Plaats

×

Actieve projecten.

Knokke

Omschrijving

Nieuwbouw ziekenhuis met 324 bedden