{projects_name}
Project: Ambulant Centre University Hospital
Customer: UZ Leuven
Location: Leuven
Indienststelling: 2017
Projectomschrijving: Stage V Ambulant Centre

Ambulant Centre University Hospital Leuven

The Master Plan’s Stage 5 for the University Hospital Leuven campus Gasthuisberg by AWG architects contains a new build of (12,500m²) for all ambulant activities and a thorough refurbishment of the existing consultation block (7,500m²).

This stage will therefore try to offer a reply to the ever-increasing demand of ambulant care activities. By switching the hospital’s main entrance, the existing entrance can for example be reserved for building an ambulant centre which is purposefully linked with other hospital departments. A design competition had been organised and of all the candidates who offered their services, the design of the temporary consortium AAPROG - BOECKX - POLO - DE KLERCK was considered to be the best.

This winning design offers the perfect reply within the established parameters in terms of space and in terms of urban planning it integrates perfectly both in the campus’ existing shapes and the urban planning constraints. The design has been very well thought through and allows for a simple and clear internal circulation with internal and external traffic flows clearly separated. Although the ambulant centre is very compact, it is possible for natural light to reach all consultation rooms through smart light canyons. Apart from the ambulant centre, a study is carried out to address a possible extension of the parking lot, entrance square and entrance area and also the outpatients’ hospital. 

Ambulant Centre University Hospital

Design Competition Winner

consortium BOECKX, AAPROG - POLO - DE KLERCK